Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Шукаємо у нас
Сайт "Чомучка"
 
Лічильник
Користувачі : 619
Зміст : 266
Посилання : 78
Переглянути хіти змісту : 3783025
На даний момент 10 гостей на сайті
Головна Анонси "Найкращий читач України-2011"

"Найкращий читач України-2011"

Рейтинг Користувача: / 1
НайгіршеНайкраще 

З 1 лютого стартував Всеукраїнський конкурс "Найкращий читач України-2011"

Районний етап Конкурсу відбудеться 10 березня 2011 року (поч. о 10.00 год.) в Володимирецькій районній бібліотеці для дітей (смт.Володимирець , вул.Соборна,24,2-й поверх).

За детальною інформацією з питань проведення 1-го та 2-го етапів Конкурсу звертайтесь за тел.:03634 23784 (Людмила Василівна Босик)

Інформація про Конкурс :

http://www.bookforum.com.ua/knygomaniia

 

ПОЛОЖЕННЯ про Конкурс дитячого читання «Найкращий читач України – 2011»
Фахівцю Конкурс дитячого читання

1. Загальні положення

Конкурс дитячого читання «Найкращий читач України-2011» (далі – Конкурс) є відкритим і проводиться як творче змагання дітей в усіх адміністративно-територіальних одиницях України.
Організаторами Конкурсу є: Громадська організація «Форум видавців» (ініціатор), Національна бібліотека України для дітей, Українська асоціація працівників бібліотек для дітей, Українська бібліотечна асоціація, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів.
Співорганізаторами Конкурсу є: Міністерство культури України, Управління преси та інформації Львівської ОДА, Управління культури Львівської міської ради, Управління культури обласних держадміністрацій, Київської і Севастопольської МДА, МК АР Крим.
Генеральний партнер: видавництво «Грані-Т».
Офіційний партнер: торговий дім «PocketBook».
До організації конкурсу можуть долучатися державні і недержавні установи, організації, фонди, компанії, у т.ч. іноземні, як на місцевому чи регіональному рівні, так і на міжрегіональному чи всеукраїнському.
Конкурс проводиться на базі обласних бібліотек для дітей, ЦБС для дітей, самостійних бібліотек-філій для дітей, сільських бібліотек областей, АР Крим, міст Києва, Львова і Севастополя (за бажанням).
У Конкурсі можуть брати участь усі охочі діти віком 12-13 років (учні 6-7 класів). Конкурс оголошується інформаційним листом Національної бібліотеки України для дітей та наказами чи інформаційними листами Міністерства культури України, Міністерства культури Автономної Республіки Крим, управлінь культури обласних, Київської, Львівської та Севастопольської міських державних адміністрацій.
Інформація про проведення Конкурсу розповсюджується через мережу дитячих бібліотек України для дітей, розміщується на сайтах організаторів, співорганізаторів, партнерів, у партнерських ЗМІ.

2. Мета і завдання Конкурсу

Конкурс проводиться з метою:
- підвищення рівня особистого розвитку і культурної компетентності дітей через заохочення їх до систематичного читання;
- сприяння створенню належних умов для рівного доступу до книжок і літератури на різних, у тому числі електронних, носіях, незалежно від рівня розвитку дітей, їхніх фізичних та інтелектуальних можливостей, забезпеченості і місця проживання;
- підвищення суспільного значення і ролі шкільних та дитячих бібліотек в процесі соціальної адаптації і набуття культурної компетентності дітей.
Завданнями Конкурсу є:
- вироблення у дітей навичок самостійної роботи з книгою, підвищення якості і ефективності процесу
читання: критичного аналізу, переосмислення і творчої інтерпретації прочитаного;
- залучення до участі у Конкурсі не менше 50% дітей відповідного віку;
- створення передумов для поступового збільшення кількості учасників у наступні роки, активна робота по
залученню до читання дітей, які не мають навичок чи потреби постійного читання;
- популяризація найкращих надбань української і світової класичної й сучасної літератури;
- привернення уваги громадськості, державних і недержавних установ і організацій, засобів масової
інформації до проблеми дитячого читання.
3. Організація Конкурсу

Організатори Конкурсу створюють Організаційний комітет, до якого входить по одному представнику від кожного з організаторів.
До Оргкомітету за згодою входять також: представники генерального партнера Конкурсу видавництва «Грані-Т», офіційного партнера Конкурсу Торгового дому «PocketBook», Міністерства культури України, Управління преси та інформації Львівської ОДА, Управління культури Львівської міської ради, Управлінь культури обласних держадміністрацій, Київської і Севастопольської МДА, МК АР Крим.
Координація проведення Конкурсу покладається на неприбуткову громадську організацію «Форум видавців» (ініціатор). Офіційною адресою Оргкомітету для листування є адреса ГО «Форум видавців»: а/с 6644, 79005, м. Львів.
Для проведення Конкурсу у всіх адміністративно-територіальних одиницях створюються організаційні комітети, до складу яких входять керівники місцевих органів управління культурою або призначені ними відповідальні працівники цих органів, директори, завідувачі дитячими бібліотеками (філіями) відповідного рівня, громадські діячі, письменники, представники ЗМІ та інші зацікавлені особи (за згодою); наказами місцевих органів управління культурою призначаються офіційні особи, відповідальні за проведення Конкурсу:
Відповідальним за проведення 3-го (обласного, республіканського в АР Крим, міського в м. Києві, Львові, Севастополі) етапу Конкурсу є директори обласних, в АР Крим – республіканської, у м. Києві, Львові, Севастополі – центральних міських дитячих бібліотек. Вони відповідають за ефективне проведення Конкурсу і досягнення планових показників участі. Своїми наказами вони призначають:
Відповідальних за проведення 2-го (районного/міського) етапу Конкурсу – директорів районних (міських) дитячих бібліотек або директорів ЦБС для дітей;
Відповідальними за проведення 1-го відбіркового етапу Конкурсу (Координаторами 1-го етапу) є завідувачі дитячими і сільськими бібліотеками (філіями).
Організаційні комітети:
- складають та затверджують графік проведення усіх етапів Конкурсу в областях, АР Крим, містах Києві,
Львові і Севастополі і доводять цю інформацію до всіх відповідальних за проведення Конкурсу на місцях, контролюють дотримання графіку проведення;
- розробляють кошториси витрат на проведення відповідних етапів Конкурсу та визначають джерела фінансування цих витрат;
- забезпечують включення Конкурсу до планів роботи місцевих та регіональних управлінь культури на
2011 рік із забезпеченням у місцевих бюджетах мінімально необхідного фінансування;
- залучають до проведення конкурсу партнерів, спонсорів, благодійників;
- залучають ЗМІ до оголошення і висвітлення конкурсу;
- погоджують списки членів організаційних комітетів нижчих етапів, призначають відповідальних за
проведення етапів Конкурсу, доводять цю інформацію вище;
- забезпечують відповідальних за проведення інформаційними матеріалами у достатній кількості для
ефективного проведення Конкурсу;
- забезпечують проведення відповідних етапів Конкурсу в регіонах і контролюють якість та ефективність
проведення Конкурсу згідно з Положенням, об’єктивність оцінювання учасників і доведення інформації про
перебіг Конкурсу та його підсумки до громадськості та ЗМІ;
- подають у оргкомітети вищого рівня (відповідальним за проведення) звітні матеріали відповідного етапу Конкурсу згідно з цим Положенням та Інструкцією, що є невід’ємною його частиною.
Координаційні, організаційні і методичні заходи щодо проведення Конкурсу здійснює Громадська організація «Форум видавців», а саме:
- координує підготовку і проведення Конкурсу;
- надає консультативну, інформаційну і методичну допомогу;
- надає інформаційні матеріали Конкурсу в достатній кількості для його масового проведення (перелік матеріалів додається);
- залучає письменників, журналістів і відомих осіб до проведення Конкурсу;
- забезпечує підведення підсумків проведення Конкурсу в Україні;
- забезпечує нагородження переможців 2-го і 3-го етапу;
- забезпечує проведення конкурсу координаторів 1-3 етапів;
- доводить інформацію про оголошення, перебіг і підсумки Конкурсу до громадськості через ЗМІ.
4. Проведення Конкурсу
Конкурс проводиться серед дітей віком 12-13 років (учнів 6-7 класів) з лютого до травня 2011 р. в чотири етапи:
1-й етап (відбірковий) – проводиться з 1 до 20 лютого 2011 р. в усіх дитячих і в сільських бібліотеках (філіях) всіх населених пунктів України. Рекомендований термін проведення змагань – 18-19 лютого.
2-й етап (міський/районний) проводиться з 20 лютого до 10 березня 2011 р. Рекомендований термін проведення змагань в районних (міських) дитячих бібліотеках районних центрів, міст обласного підпорядкування, районах обласних центрів, столиці АР Крим м. Сімферополя, міст Києва, Львова і Севастополя – 9-10 березня;
3-й етап (обласний) проводиться з 10 до 31 березня 2011 р. Рекомендований термін проведення змагань –час весняних канікул, під час заходів Всеукраїнського тижня дитячого читання в обласних бібліотеках для дітей обласних центрів, Республіканській дитячій бібліотеці АР Крим у м. Сімферополі, міських бібліотеках для дітей міст Києва, Львова і Севастополя.
4-й етап (підсумковий) проводиться 28 квітня – 2 травня 2011 р. у Львові під час Фестивалю дитячого читання «Книгоманія».
Відповідно до цього обласні організаційні комітети встановлюють дати проведення змагання 3-го етапу Конкурсу в кожній області, в АР Крим, містах Києві, Львові і Севастополі і доводять цю інформацію до районних (міських) організаційних комітетів, які, в свою чергу, встановлюють дати проведення змагання 2-го етапу в районах (містах) областей, АР Крим, у районах міст Києва, Львова та Севастополя і доводять цю інформацію до завідувачів дитячими бібліотеками і сільськими бібліотеками (філіями).
Підсумкові матеріали повинні бути скомплектовані, передані в організаційні комітети вищого рівня і надіслані на адресу ГО «Форум видавців» не пізніше: 1 етапу – 25 лютого, 2 етапу – 15 березня, 3 етапу – 10 квітня.
Порядок проведення 1-го етапу Конкурсу
Відповідальний за проведення 1-го етапу Конкурсу (Координатор) отримує від Координатора 2-го етапу, а той – від Координатора 3-го етапу інформаційні матеріали, які були надіслані в достатній кількості Організаторами Конкурсу; інформує читачів бібліотеки, дирекцію та учнів найближчих шкіл про Конкурс, умови його проведення, нагороди для переможців і запрошує всіх до участі; залучає до інформування місцеві ЗМІ, заклади освіти, культури, громадськість. Детальна інформація – в Інструкції Координатора 1-го етапу .
Усі охочі діти віком 12-13 років (учні 6-7 класів) зголошуються до дитячої чи сільської бібліотеки (філії). Конкурс є відкритим, тому до участі в Конкурсі допускаються також діти відповідного віку, які не є читачами цієї бібліотеки. Координатор має нагоду запросити їх стати читачами бібліотеки.
Координатор реєструє всіх охочих, інформує про умови Конкурсу, показує, як правильно вести Читацький щоденник (далі – Щоденник), рекомендує книжки для прочитання. Для більш детального ознайомлення із особливостями Конкурсу учасникам видається Пам’ятка учасника. Внесення конкурсанта у відомість та ведення ним Щоденника є необхідними і достатніми умовами участі в Конкурсі.
Форма ведення Щоденника – довільна, обов’язкові поля для заповнення: Автор, Назва книги, Імена головних героїв, Короткий зміст (2-5 речень), Особисте враження від прочитаного (2-5 речень), Оцінка книжки за 12-бальною шкалою (11-12 – улюблена книжка, 8-10 – подобається, 5-7 – добре, 3-4 – буває краще, 1-2 – не подобається). У виняткових випадках допускається оцінка 12+ або 0 балів. Інша інформація – назва видавництва, рік видання, кількість сторінок, прізвища художника-ілюстратора (для ілюстрованих видань), перекладача (для перекладних видань), номер ISBN, характеристики головних героїв, ілюстрації – за бажанням. Дітям пояснюють важливість систематичного ведення Щоденника для здобуття перемоги в Конкурсі. Повнота і ретельність ведення Щоденника відображається у відповідній оцінці.
Координатор залучає до проведення Конкурсу учасників попередніх років та інших волонтерів, які допомагають новим учасникам підготуватися, радять книги для прочитання.
У визначений і заздалегідь доведений до відома Учасників Конкурсу день вони збираються для змагання і визначення переможців 1-го етапу Конкурсу. Учасники Конкурсу передають членам Журі для оцінювання власноручно заповнені Щоденники і по черзі, визначеній жеребкуванням, розповідають про свою улюблену книжку, відповідають на запитання членів Журі, демонструючи розуміння тексту, вміння його аналізувати.
Для об’єктивного оцінювання рекомендується розділити учасників на групи так, щоб в кожній групі було не більше, ніж 25 осіб.
Члени Журі оцінюють виступи учасників за 12-бальною шкалою.
Додаткові 1 або 2 бали можуть отримати ті Учасники Конкурсу, які залучили до участі своїх однокласників, друзів: 1 бал отримують ті учасники, які залучили хоча б одного додаткового учасника, а 2 бали отримує той учасник, який залучив їх більше за інших. Повторне і взаємне залучення учасників не зараховується. За результатами оцінювання Журі визначає 2-х переможців, які отримують звання «Найкращий читач бібліотеки – 2011» і продовжують боротьбу у 2-му етапі Конкурсу.
Відповідальний за проведення (Координатор) 1-го етапу Конкурсу:
- заповнює Протокол 1-го етапу (у 4-х примірниках);
- до 25 лютого передає Координаторові 2-го етапу до районної (міської) дитячої бібліотеки 2 примірники Протоколу 1-го етапу;
- до 25 лютого надсилає електронною або звичайною поштою (з повідомленням про вручення) на адресу Оргкомітету Конкурсу 1 примірник Протоколу, а також додаткові матеріали за бажанням.
За власним бажанням і за умови своєчасного та комплектного надсилання матеріалів Координатор 1-го етапу Конкурсу стає учасником конкурсу координаторів 1-го етапу. Для цього він має заповнити і надіслати на адресу Оргкомітету Конкурсу Анкету учасника конкурсу координаторів 1-го етапу та інші матеріали, необхідні для визначення переможців. Детальна інформація та умови участі – в Інструкції координатора 1-го етапу.
Координатор 1-го етапу залишає собі для контролю 1 примірник Протоколу та копії інших матеріалів.
Порядок проведення 2-го етапу конкурсу
Другий етап проводиться з 20 лютого до 10 березня 2011 р. Змагання проводяться в районних/міських дитячих бібліотеках районних центрів, міст обласного підпорядкування (або в їх районах, якщо населення такого міста понад 100 тис. осіб), районах обласних центрів, міст Києва, Сімферополя, Львова та Севастополя.
Відповідальним за проведення 2-го етапу конкурсу є директор, завідуючий районної (міської) дитячої бібліотеки або ЦБС для дітей, який може бути координатором сам, або призначити когось із своїх заступників чи одного з бібліотекарів, надавши йому відповідні повноваження.
Детальна інформація – в Інструкції для координаторів 2-го районного/міського етапу.
Переможці 1-го етапу Конкурсу готуються до участі в змаганні 2-го етапу, продовжуючи вести Щоденник.
Координатор 2-го етапу інформує Координаторів 1-го етапу, а ті – учасників про час і місце проведення змагання 2-го етапу, умови оцінювання. Координатор 1-го етапу організаційно забезпечує їх присутність на змаганні.
Учасники 2-го етапу Конкурсу передають членам Журі свої Щоденники, і, поки члени Журі знайомляться з ними, заповнюють і здають Координаторові 2-го етапу Анкети учасника 2-го етапу. Без Щоденника і заповненої Анкети учасники до змагань не допускаються.
Змагання відбуваються за сценаріями, створеними в бібліотеках, де проводиться 2-ий етап. Сценарій має бути таким, щоб члени Журі могли виявити та оцінити всі знання і компетентність Учасника 2-го етапу згідно з заданими критеріями.
Якщо в другому етапі Конкурсу бере участь понад 25 учасників, рекомендується розділити їх на 2 групи.
Члени Журі оцінюють виступи учасників за 12-бальною шкалою, причому 1 чи 2 додаткових бали Учасник може отримати, якщо деякі з прочитаних ним книжок (за записами в Щоденнику) не входять до шкільної програми, і за підсумками голосування визначають двох переможців, які отримують звання «Найкращий читач району (міста) - 2011» і продовжують змагання в 3-му етапі Конкурсу.
Координатор 2-го етапу Конкурсу:
- забезпечує ведення Протоколу 2-го етапу (у 3-х примірниках);
- забезпечує підготовку Зведеного звіту про проведення 2-го етапу Конкурсу;
- до 15 березня передає Координаторові 3-го етапу (в обласну, республіканську чи міську бібліотеку):
1 примірник Протоколу 2-го етапу;
по 1 примірнику всіх протоколів 1-го етапу для звірки;
1 примірник Зведеного звіту про проведення 2-го етапу конкурсу, де необхідно вказати: кількість бібліотек, де відбувся 1-ий етап Конкурсу (згідно з наявністю Протоколів 1-го етапу); їх відносну (у %) кількість до всіх бібліотек району (міста), які обслуговують дітей відповідного віку; сумарну кількість учасників конкурсу (за даними протоколів 1-го етапу) і їх відносну (у %) кількість до загальної кількості дітей відповідного віку (6-7 класів) в районі (місті).
До 15 березня Координатор 2-го етапу конкурсу має надіслати поштою або іншим видом доставки (з повідомленням про вручення) на адресу Оргкомітету Конкурсу такі матеріали:
- 1 примірник Протоколу 2-го етапу;
- по 1 примірнику протоколів 1-го етапу для звірки;
- 1 примірник Зведеного звіту про проведення 2-го етапу;
- анкети учасників 2-го етапу конкурсу в кількості, відповідній до Протоколу 2-го етапу.
- Інші матеріали (копії публікацій в ЗМІ, зауваження і рекомендації для його ефективнішого проведення, фотозвіт, сценарій проведення) надсилаються за бажанням і враховуються при підведенні підсумків Конкурсу координаторів 2-го етапу.
За власним бажанням і за умови своєчасного і комплектного надсилання документації Відповідальний за проведення 2-го етапу (або Координатор) бере участь в конкурсі координаторів 2-го етапу. Для цього Координатор повинен заповнити і надіслати на адресу Оргкомітету Конкурсу разом з іншими матеріалами заповнену Анкету учасника конкурсу координаторів 2-го етапу. Детальна інформація та умови участі – в Інструкції координатора 2-го етапу.
У Координатора 2-го етапу залишається для контролю 1 примірник Протоколу та копії інших матеріалів.
Порядок проведення 3-го етапу конкурсу
Третій етап проводиться з 10 до 31 березня. Рекомендований термін проведення змагання в обласних бібліотеках для дітей в обласних центрах, республіканській дитячій бібліотеці АР Крим, а також в центральних міських бібліотеках для дітей у м. Києві, Львові, Севастополі – 23-31 березня, під час шкільних канікул і Всеукраїнського тижня дитячого читання.
Відповідальними за проведення 3-го етапу Конкурсу є директори вказаних бібліотек для дітей або ЦБС для дітей. Вони можуть виконувати координаційну роботу самостійно або ж призначити координатором когось з бібліотекарів, надавши йому необхідні повноваження.
Детальна інформація – в Інструкції для координаторів 3-го етапу.
Переможці 2-го етапу конкурсу готуються до участі в змаганні 3-го етапу, продовжуючи вести Щоденник.
Координатори 2-го етапу повідомляють переможців 2-го етапу про час та місце проведення змагання 3-го етапу конкурсу, критерії оцінювання, забезпечують їх присутність на змаганні.
Учасники передають членам Журі свої Щоденники і, поки ті знайомляться з записами, заповнюють і здають Координаторові Анкету учасника 3-го етапу. Без Щоденника і заповненої Анкети учасники до змагань не допускаються.
Якщо учасників 3-го етапу є понад 25, рекомендується розділити їх на 2 групи.
3-ій етап Конкурсу відбувається за сценаріями (окремо для учнів 6 і 7 класів), створеними бібліотекарями-організаторами 3-го етапу, але з дотриманням загальних критеріїв оцінювання. Змагання між учасниками може відбуватися у вигляді розповіді про книгу, вікторини, конкурсу, тестової системи завдань та ін.
Члени Журі оцінюють учасників за 12-бальною шкалою, причому Учасник може отримати додатково 1 бал, якщо впродовж Конкурсу прочитав хоча б одну книжку сучасного українського автора, а 2 бали – якщо прочитав найбільше серед інших учасників книжок сучасних українських авторів (за записами в Щоденнику). За результатами оцінювання Журі визначає двох переможців, які отримують звання «Найкращий читач України – 2011» і головний приз – поїздку на заключний етап Конкурсу – Фестиваль дитячого читання «Книгоманія», який проводиться 28 квітня – 2 травня у Львові.
Відповідальні за проведення 3-го етапу контролюють формування пакетів звітних матеріалів і передачу до 10 квітня громадській організації «Форум видавців» таких матеріалів:
- 1 примірник Протокол 3-го етапу Конкурсу;
- по 1 примірнику протоколів 2-го етапу Конкурсу для звірки;
- анкети учасників 3-го етапу конкурсу;
- відомість про нагородження учасників 3-го етапу Конкурсу книжками;
- зведений звіт про проведення Конкурсу в області (АР Крим, місті): абсолютну кількість районів/міст, де відбувся конкурс (перелік додається) та їх відносну (у %) кількість до всіх районів/міст в області; абсолютну кількість бібліотек, де відбувся конкурс (перелік додається), їх відносну кількість (у %) до всієї кількості бібліотек, що обслуговують дітей відповідного віку в регіоні; абсолютну кількість учасників конкурсу, відносну кількість учасників конкурсу (у %) до загальної кількості дітей відповідного віку в області чи в місті.
За бажанням Координатори надсилають інші матеріали, які будуть враховані при підведенні підсумків конкурсу координаторів в областях (заповнену анкету учасника конкурсу координаторів 3-го етапу, копії публікацій про проведення Конкурсу 1-3 етапів Конкурсу у місцевих, районних та всеукраїнських ЗМІ, сценарії проведення 3-го етапу Конкурсу, власні есе про проведення конкурсу, зауваження та рекомендації для його покращення).
За умови своєчасного і комплектного надсилання документації Координатор 3-го етапу бере участь в конкурсі Координаторів 3-го етапу. Детальна інформація та умови участі – в Інструкції координатора 3-го етапу.
Крім того, Координатори 3-го етапу мають зібрати і до 10 квітня надіслати на адресу Оргкомітету Конкурсу таку інформацію:
- дані про переможців 3-го етапу: прізвище, ім’я, по батькові дитини і її батьків, повна домашня адреса, домашній і мобільний телефони дитини і її батьків; особливості віросповідання та іншу важливу інформацію;
- копії свідоцтв про народження переможців 3-го етапу;
- письмові дозволи від батьків на поїздку кожної дитини до Львова (оригінал);
- довідку від батьків або шкільного лікаря про стан здоров’я дитини, можливість фізичних навантажень, режим харчування;
- заповнену анкету супроводжуючої особи;
- копію паспорта супроводжуючої особи (1, 2 і сторінка з пропискою).
Переможці 3 етапу, які поїдуть на Фестиваль дитячого читання «Книгоманія», отримують завдання самостійно написати есе про свою участь в Конкурсі і про очікування від майбутньої поїздки. Есе і заповнений Щоденник необхідно взяти з собою.
Поїздка переможців до Львова відбувається тільки за умови своєчасного надсилання Координатором всіх необхідних документів на адресу Оргкомітету Конкурсу.

Четвертий етап проводиться з 28 квітня до 2 травня в м. Львові в рамках Фестивалю дитячого читання «Книгоманія» і передбачає:
- церемонію нагородження переможців і присвоєння їм звання «Найкращий читач України – 2011»;
- проведення додаткових конкурсів та інших заходів, скерованих на популяризацію читання та української книги, різносторонній розвиток особистості.
Відповідальною за проведення 4-го етапу Конкурсу є громадська організація «Форум видавців», яка:
- контролює отримання підсумкових матеріалів проведення Конкурсу в АР Крим, областях, містах Києві, Львові і Севастополі;
- подає інформацію про проведення Конкурсу в місцеві і всеукраїнські ЗМІ;
- розробляє програму проведення 4-го етапу;
- запрошує двох переможців з кожної області України, АР Крим, міст Києва, Львова і Севастополя до участі в 4-му етапі Конкурсу.
5. Критерії оцінювання. Журі. Нагородження переможців
Оцінювання учасників Конкурсу на кожному етапі здійснюється за кількома показниками, що наведені в Протоколах відповідних етапів.
Кожен з показників оцінюється окремо від 0 до 2 балів. Голосування проводиться відкрито. При підведенні підсумків враховується середній бал, який виставили кожному з учасників члени журі окремо за кожним з показників. На 1-ому етапі додатковий 1 бал отримують ті учасники конкурсу, які залучили хоча б одного додаткового учасника, 2 бали – ті з них, хто залучив найбільше додаткових учасників. Учасники 2-го етапу, які прочитали хоча б одну книжку, що не входить до шкільної програми (за записами в Щоденнику), отримують 1 додатковий бал, а ті, які прочитали таких книжок більше за інших – 2 додаткові бали. Учасники 3-го етапу отримують 1 додатковий бал, якщо прочитали хоча б 1 книжку сучасного українського автора, а 2 додаткові – ті учасники, які прочитали їх більше за інших. Максимальна кількість балів учасника кожного етапу – 12.
Якщо більше, ніж двоє учасників набрали однакову кількість балів, переможцем визнається той, в кого більше записів у Щоденнику. Якщо ж і цей показник виявиться однаковим більше, ніж у 2-х учасників, члени Журі запропонують претендентам на перемогу відповісти на запитання, щоб визначити загальну ерудицію. Кожному з претендентів задаються ті самі запитання. Перемагають ті 2 претенденти, які дадуть більше правильних відповідей.
Рішення Журі оголошується публічно відразу ж після закінчення змагання, а підписаний Протокол передається Координаторові етапу.
Переможці Конкурсу нагороджуються почесними дипломами від організаторів:
ІІІ ступеня – «Найкращий читач бібліотеки – 2011»;
ІІ ступеня – «Найкращий читач району/міста – 2011»;
І ступеня – «Найкращий читач України – 2011».
Дипломи ІІІ ступеня вручаються на районному етапі, а дипломи ІІ ступеня – на обласному етапі конкурсу. Разом з дипломами переможцям 2-го етапу вручаються також подарунки – книжки від партнерів конкурсу, надісланих ГО «Форум видавців». Дипломи І ступеня «Найкращий читач України – 2011» вручаються на заключному етапі конкурсу – фестивалі дитячого читання «Книгоманія» у Львові.
Організатори конкурсу беруть на себе зобов’язання забезпечити книжками для нагородження переможців 2-го та 3-го етапів. Ці книжки, отримані від партнерів Конкурсу, будуть вручені під час проведення 3-го етапу. Організатори Конкурсу забезпечують переможцям 3-го етапу участь у фестивалі дитячого читання, який відбудеться 28 квітня – 2 травня 2011 року у Львові.
Координаторам етапів рекомендується знайти місцевих партнерів чи спонсорів і вручати книжки переможцям на кожному етапі Конкурсу.
За активну роботу організатори Конкурсу відзначають координаторів усіх етапів (або відповідальних за проведення конкурсу) грошовими преміями. Детальна інформація – в Інструкціях для координаторів етапів. Загальний призовий фонд конкурсу, встановлений ГО «Форум видавців» – 45 тис. грн., по 15 тис. для координаторів кожного з етапів. Умови конкурсу – в Інструкціях координаторів 1-3 етапів.

6. Планові показники та ефективність
Конкурс дитячого читання вважається таким, що відбувся, незважаючи на кількість учасників, але за умови своєчасного надсилання повного комплекту необхідної документації (див. Інструкції координаторів етапів). Всі переможці 1-го етапу, незважаючи на їхню кількість, стають учасниками 2-го етапу, а всі переможці 2-го етапу – учасниками 3-го етапу.
У випадку настання обставин, які не дозволяють одному чи обом переможцям якогось з етапів взяти участь у наступному етапі, їх заміна іншими учасниками конкурсу заборонена. Проводиться звірка за надісланими Протоколами.
Участь у конкурсі координаторів відбувається лише за умови досягнення планових показників участі:
- 3-го етапу: не менше, ніж 30% всіх дітей, що навчаються в 6-7 класах в областях, АР Крим, містах Києві, Львові, Севастополі; не менше, ніж 80% бібліотек, що обслуговують дітей, 100 % охоплення районів (орієнтовно 8 – 15 тис. учасників залежно від величини області);
- 2-го етапу: не менше, ніж 80% бібліотек району/міста, що обслуговують дітей;
- 1-го етапу: для сільських бібліотек – не менше, ніж 80% дітей 6-7 класів в селі; для дитячих бібліотек – не менше 80% всіх читачів бібліотеки 6-7 класів або за показниками, доведеними з району, області.
7. Фінансування

Проведення 1-4-го етапів Конкурсу рекомендується фінансувати за рахунок місцевих бюджетів. Рекомендується залучати до підтримки Конкурсу юридичних і фізичних осіб, котрі можуть надати узгоджену з організаторами суму коштів або ж безоплатні послуги чи подарунки, які будуть вручені переможцям Конкурсу на місцевому чи регіональному рівні.
Списки цих партнерів з відповідним статусом місцевих чи регіональних партнерів будуть включені до офіційних прес-релізів Конкурсу та оприлюднені на сайті www.bookforum.com.ua/knygomaniia.

 

 
Дитяча бібліотека ХХІ ст. це...