Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Шукаємо у нас
Сайт "Чомучка"
 
Лічильник
Користувачі : 619
Зміст : 266
Посилання : 78
Переглянути хіти змісту : 3781799
На даний момент 6 гостей на сайті
Головна Дозвілля Відроджена спадщина "Водіння Куста"

"Водіння Куста"

Трійчанські гастролі «Надвечір'я».

 

Куст з кустом, а жито з ростом!

Щоб вам жито родилося і в коморі плодилося!

 

Кажуть: «Язик до Києва доведе». Кілька років тому він нас вже довів до Києва,а нині, 12 червня наш народний аматорський фольклорний колектив «Надвечір'я» з легкої руки районного відділу культури і туризму був запрошений  на Дубровиччину, у Сваричевичі, де вдруге пройшов обласний відкритий фестиваль народного мистецтва «Водіння Куста», організований  управлінням культури і туризму Рівненської ОДА, адміністрацією Дубровицької РДА та обласним центром народної творчості.

Село Сварицевичi. Писемна згадка про нього датується 1450 роком. Небагато знайдеться подiбних сiл з такими iсторичними посвідками. Певна законсервованiсть села в минулi епохи допомогла зберегти у первозданностi осередок з давньою духовною культурою. Це сприяло тому, що тут збереглося багато унiкальних самобутнiх звичаїв та обрядiв. Одне з яких ,,Водiння Куста” - язичницьке свято, яке збереглося в повному обсязi тiльки у Сварицевичах.

У перший день Трiйцi мешканцi села йдуть на цвинтар i прикрашають могилки лепехою та кленовим гiллям. Старші жiнки “викликають на розмову” свох родичiв - у формi речитативу розповiдають про найважливiшi події - ,,голосять”. Сварицевицький цвинтар є унікальною обрядовою пам’яткою, де замість хрестiв могилки позначали дерев’яними зарубами. На багатьох похованнях замiсть хреста клали камiнь, що свiдчить про язичницькi традицiї.

Обряд Водiння Куста триває три дні, беруть у ньому участь лише жiнки та дiвчата. Вони збираються у лiсi i прикрашають клечанням найвродливiшу поміж себе дівчину. За крайку затикають гiлля широколистих дерев, лепеху, а на голову одягають пишний вінок, сплетений з кленового листя, квітiв.

Кустовий гурт обходить оселі  і співає кустові пісні. А наприкінці виголошує побажання: «Вийди, господаре, з нового покоя.Винесь Кусту хоч да пуд золотого», «Водимо Куста, щоб другого року дождати і поспiвати» ,«Щоб ішов дощ і все було зелене!».

Кустових пісень є більше десяти, але в Сварицевичах небагато людей, які їх знають.

Якщо уважно спостерігати за цим звичаєм та його обрядом,то помітна схожість з Різдвом, -такі собі оригінальні літні колядки.

А взагалі фестиваль пройшов  насичено. Багатим він був на гостей: 6 районів Рівненщини   з різножанровою програмою:хореографічні постановки,вокалісти,фольклор та троїсті музики захоплювали глядачів майстерністю та артистизмом.  Виставка виробів декоративно-ужиткового мистецтва закликала помилуватись та придбати оригінальні вироби місцевих народних умільців.

Було що подивитись, але ж було що і показати: колектив поповнився новими учасниками,значно омолодився, маємо віртуоза-баяніста. Наші автентичні народні пісні викликали захоплення у поціновувачів фольклору, частівки заслужили бурхливі овації у всіх глядачів, а майстер-клас «Краков’яка» будуть ще довго згадувати його випадкові учасники, запрошені нами  на авансцену.

У відповідь на щиру подяку організаторів ми сердечно запросили всіх до участі у фестивалі «Бурштиновий шлях».

Ми водили Куста від хати до хати,

Щоб були всі люди щасливі й багаті!...

 

Людмила Босик,

керівник народного аматорського фольклорного колективу с.Хиночі

 

 

 

"Надвечір'я" на фестивалі "Водіння Куста"

"Бурштиновий шлях-2012" (фотовернісаж)

"Бурштиновий шлях-2011" (фотовернісаж)

"Бурштиновий шлях-2010" фотокарусель

Дитяча бібліотека ХХІ ст. це...