Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Шукаємо у нас
Сайт "Чомучка"
 
Лічильник
Користувачі : 619
Зміст : 266
Посилання : 78
Переглянути хіти змісту : 3783142
На даний момент 6 гостей на сайті
Головна МетодКЛАС Тематична лінійка (Біленська ПШБ,Кобець Л.А.)

Тематична лінійка (Біленська ПШБ,Кобець Л.А.)

Тема «Книга - морська глибина».

Мета. Виховувати інтерес до книги, бережливе ставлення до неї.

Обладнання. Книги; вислови видатних людей та фольклор про книгу, новинки дитячої літератури; кращі читацькі щоденники учнів.

Книги - морська глибина!

Хто в них пірне аж до дна.

Той, хоч і труду мав досить.

Дивнії перли виносить.

І. Франко

Бібліотекар. Серед інших багатьох свят навесні є прекрасне свято — свято Книги (Книжчині іменини).Сьогодні ми хочемо вас усіх привітати з цим святом.

Дівчина.

« Тиждень книжки!»- зазвучало

серед міста , як сигнал. За годину місто стало

Як один читальний зал . Всі читають урочисто –

І  безвусі, й вусачі. Скільки мешканців у місті. Стільки в місті читачів .

У тролейбусах читають. Щось мугикають під ніс Сторінки перегортають. Під ритмічний стук коліс. Лиш з малими читачами

В хаті клопіт вечорами.

Від книжок, хоч треба спати , їх ніяк не відірвати!

За той тиждень розмаїті Полюбились так книжки,

Що кладуть донині діти

На ніч їх під подушки.

Учень.

Книга - одне з найбільших чудес, створеною людиною. З тих пір, як люди навчилися писати, свою всю мудрість вони довірили книгам. Книги відкривають нам світ, допомагають уявити минуле, заглянути в майбутнє.

Шлях розвитку книги був довгим і складним. Який тільки матеріал не використовували люди для виготовлення книжок: глину, листя та кору дерева, шкіру тварин, бамбук, папірус, шовк.

учень

Перші паперові книги з'явилися в Європі в XIII ст. їх довгий час писали від руки. Одна книга виготовлялася 5-7 років і коштувала дуже дорого.У XV ст. був винайдений спосіб друкувати книги. Перша друкована в Україні була видана Іваном Федоровим у 1574 році у Львові. Називалась вона "Апостол".

Довіряючи всі свої знання і досвід книгам, люди навчилися зберігати їх. Скарбницями книг називають бібліотеки. У перекладі з давньогрецької мови слово "бібліотека" означає приміщення, де зберігаються книги ("бібліо" - книга, "тека" - сховище). Бібліотеки з'явилися з незапам'ятних часів. Давні єгиптяни називали їх "аптеками для душі", тому, що книги робили людську душу благородною, а розум сильним. В Україні перша бібліотека з'явилася за часів Київської держави. її створив князь Ярослав Мудрий у 1037 р.

учень . Сьогодні ми не знаємо хто написав першу книжку, як вона називалася. Книга - унікальне, феноменальне творіння людства. Ми не можемо уявити своє життя без книги. Книги - наші постійні супутники. Книга - джерело знань для школяра, студента, кожної людини. Книга - наш найкращий порадник у всіх життєвих ситуаціях і для школяра, і для зрілого, досвідченого мужа. Недарма в народі кажуть: книга вчить як на світі жить ; хто багато читає, той багато знає.

Учень.

Скільки книг треба прочитати, щоб бути освіченим, розумним, мудрим, щоб пізнати

світ? Цього ніхто не знає. Читати потрібно все життя. Вік живи, вік учись.Читають книги навчаючись, здобуваючи знання, читають і в час відпочинку.

учень.
Любов до книги з дитинства і продовжується все життя. Гарну книжку часто читаємо багато разів і кожен раз знаходимо в ній щось нове, цікаве, вражаюче. Такими книгами є Біблія, "Кобзар" Тараса Шевченка та багато інших - вони ніколи не старіють, не надоїдають. Вони - наші найперші порадники, друзі. Багато людей вважають книгу найкращим подарунком.

 

Учень. Отож, шануймо, бережімо, читаймо книги, бо у них мудрість, розум, знання людства, які створювалися впродовж тисячоліть. Книга - найбільший винахід людства.

 

Учень.

Ким бути? Яким бути? На ці запитання дають відповідь книги.

Книга відкриває світ пізнання й сходження до одвічних життєдайних джерел цивілізації. Книги дарують нам цілющі зерна знань. Вони спонукають до творчого пошуку, прекрасних знахідок і відкриттів

 

Мій друже й супутнику,

Книго моя,

Завжди на дозвіллі,

Де ти — там і я.

Ми добре з тобою

Проводимо час.

Чудова розмова

Триває у нас.

Іду я на поклик

Чаруючий твій,

Спускаюсь до моря

І бачу прибій. З тобою шляхи

Пролягають мої

І найдальші краї.

Навчаєш відважним,

Правдивим рости,

Любити природу,

Свій край берегти.

Від малку тобою

Я звик дорожить.

Без доброї книги

Мені не прожить!

Учень

За всіх часів люди славили книгу. Як її тільки не називали; і джерелом мудрості, і цілителькою душі, сонячним сяйвом і рікою, що живить Всесвіт. Книга завжди ототожнювалась із світлом, яке, незважаючи ні на що, намагались загасити варвари, знищуючи книжкові скарби. Книга і сьогодні - важливе джерело знань

Всі разом : Тож бережім  її !

Я - книжка !  Я - товариш твій

Й малювать в мені не смій,

Мій гарніш вид приємний вам,

То ж бережіть мене від плям,

Не загортай мої листи,

Закладинку чи маєш ти?

Не забувай мене в саду.

І завжди бережи!

 
Дитяча бібліотека ХХІ ст. це...