Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Шукаємо у нас
Сайт "Чомучка"
 
Лічильник
Користувачі : 619
Зміст : 266
Посилання : 78
Переглянути хіти змісту : 3777746
На даний момент 5 гостей на сайті
Головна Анонси Новинки літератури для дітей сучасних українських письменників

Новинки літератури для дітей сучасних українських письменників

Рейтинг Користувача: / 52
НайгіршеНайкраще 

НОВІ КНИГИ

 

 

1. Есаулов, Олександр.Таємниця Великого Сканера : пригодницька повість / О. Есаулов. – К. : Зелений Пес, 2009. – 191 с. – (Під партою. Інформатика).

 

Комп’ютерний світ знову потребує допомоги. На планеті Ц з’явився Великий Сканер, потім невідомий вірус, заражені. Тут якась таємниця, хтось зазіхає на повну і безконтрольну владу…

Розгадати таємницю можуть реальні люди, тому експедиція у складі знавців віртуальних ігор й вирушила на порятунок. Приєднуйся, ти можеш допомогти врятувати Заекрання!

 

2. Галина Пагутяк . Лялечка і Мацько.- К.: Граніт – Т, 2008.- 96 с., іл..- (сер.»Сучасна дитяча проза»)

 

Історія про зворушливу дружбу хлопчика на прізвисько Лялечка і лиса-художника Мацька зоставить байдужою хіба геть черству людину. Це ж бо історія зародження справжніх, щонайсвітліших людських почуттів, і вона стократно цікавіша ще й тому, що оповів її справжній майстер слова – знаменита львівська письменниця Галина Пагутяк.

 

3.Сергій Гридін. Федько, прибулець з Інтернету. Львів: Видавництво Старого Лева, 2011. - 160 с.

 

Герої цієї історії - звичайні хлопці Сашко та Петрик - з волі зовсім не звичайного інтернетного віруса потрапляють у віртуальний світ, де їм доведеться зустрітися з жорстокими піратами, дикими людожерами, голодними крокодилами та потворними чудовиськами.

Побачити таких ворогів на екрані - далеко не те саме, що зіткнутися з ними віч-на-віч. Отож, чи зможуть хлопці подолати усі перешкоди і повернутися додому, а головне - чи зуміють вони зберегти свою дружбу в таких непростих випробуваннях?

 

4.  Малик Галина. Вуйко Йой і Лишиня: Повість.- К.: Грані-Т, 2010.- 128с., іл..- (Сер.»Сучасна дитяча проза»)

 

Сталося так, що будинок, який сто п’ятдесят років стояв у затишному куточку Карпат і в якому мешкав справжній вуйко – вуйко Йой, якісь незнайомці вирішили перевезти в сканзен. Ой, лишенько! Що залишається робити нашому герою? Їхати за будинком і влаштовуватись на новому місці. Що на нього там чекає та що воно таке є – сканзен, з майстерністю дитячого письменника розповіла Галина Малик.

З першої до останньої сторінки казкова повість «Вуйко Йой і Лишиня» наповнена колоритом Закарпатського краю.

Книга отримала позитивну оцінку Міністерства освіти і науки України та «схвалена для використання у загальноосвітніх навчальних закладах» (наказ № 1.4/18-Г-586 від 15.07.2010 р.)

 

5.  Паньо К. Сонечко для мами Лу.- К.: Грані-Т, 2008.- 152 с., іл..- (сер. «Сучасна дитяча проза»)

 

На них чекають надзвичайні пригоди: зустріч з невідомим створінням Фурхом, що не любить довгих слів, жахіття в Імлистому Яру, повного млиць, котрі задурюють голову й розтягують усіх на нитки. Чи вдасться друзям вибратися з туману млиць та дістати Сонечко? Читай та подорожуй разом з Лулукою.

Книга для дошкільного і молодшого шкільного віку.

 

6.  Паньо Катерина . Цвіт мандрагори: повість.- К.: Грані-Т,2010, - 96 с., іл..- (сер.»Сучасна дитяча проза»).

Коли приходять замахайці – все стає з ніг на голову, і на Плесі зчиняється казна-що. Навіть буркуни та Гримза не чуються в безпеці – хіба встигнуть запропонувати непроханим гостям якусь лагоминку, й ті ненадовго дадуть їм спокій...

Але не переймайтеся: тато Лу дав слово, що він зарадить біді – а слово господаря Великого Коріння багато важить! Тим паче, якщо в нього є такий самовідданий помічник, як маленький Лулука, що заради порятунку Плеса зумів навіть подружитися з Тим, Хто Кричить Уночі...

Третя повість Катерини Паньо з дивовижного циклу про лулук та їхніх друзів – напрочуд світла та щемка історія, яка неодмінно захопить не лише кмітливих малюків, а й їхніх мисливих батьків.

 

7.  Мензатюк Зірка. Як до жабок говорити.- К.: Грані-Т. 2007.- 64 с., іл..- (сер. «Сучасна дитяча проза»).

 

Ця книжка про пригоди хлопчика-мрійника Іванка, якого називали чарівним не за те, що він умів робити чудеса всілякі, а тому, що вірив у них. Разом з ним можна навчитися говорити до жабок, равликів, ластівок та інших істот, зрозуміти чому долиною цвіте бузьків вогонь, ведмежа цибуля та заяча конюшина. А ще познайомитись із зайчиком, який не зміг продати на ярмарку свій страх, зате здобув силу-силенну дарунків. Тож тепер він сидить край дороги і роздає їх батькам, аби діти одержували гостинці від зайчика.

 

8.  Ірен Роздобудьмо. Пригоди на невідомому острові.- Вінниця,-цтво «Тенза», 2010.- 158с.: іл..- (Пригодницька бібліотека).

 

Коли ти сядеш на надувний човен і попливеш шукати пригод, то неодміннно потрапиш на невідомий острів. І неодмінно зустрінеш там знімальну групу. Хоча може з’ясуватися, що перед тобою не актори, а… справжнісінькі пірати. А от чи пощастить тобі від них утекти? Про Клаву і Рено, невідомий острів і справжнісіньких піратів — у новій повісті Ірен Роздобудько. Лауреат конкурсу «Дитячий портал». Перша премія 2006 року в номінації 9 — тексти для 9-11 річних».

 

9.  Олесь Ільченко . «Таємниця старої обсерваторії»: Оповідання.- К.: Грані – Т, 2010 – 96 с.. іл..- (Сер. «Сучасна дитяча проза»)

 

Познайомтеся з новою гранню таланту – творами для дітей – відомого поета, прозаїка і сценариста Олеся Ільченка.

Не кожного дня можна зустріти просто посеред вулиці Незнайомця з паралельного світу. Саме з цього і почалися пригоди Влада та Оленки, головних героїв цієї книжки.

Виявляється, якщо відгукнутися на прохання іншої людини, по-справжньому захотіти їй допомогти, можна побачити неймовірні дива. Діти зрозуміли, що в будь-якому вимірі треба бути кмітливим, терплячим, а головне – приязним.

 

10.       Сергій Пантюк.  Неслухняники: Поезія .- К.: грані – Т, 2010.- 56 с., іл..- (Сер.»Сучасна дитяча проза»). 

У Вашої дитини цілісінький день гості! Зранку приходять радунці, веселуни, смішкуни й реготуни, усміхайки й веселятка; по обіді з’являються неслухняники й пустуни; а увечері стають на порозі колисанці, дрімотулі, пацькуни, спаткунці та соненятка… Іноді ще навідується пан Перевертас — і тоді все стає з ніг на голову й починається такий гармидер, який годі вгамувати!

Але й на це є рада: прочитайте зі своїм малюком хвацькі, задиристі, пустотливі, сповнені кипучої енергії вірші відомого сучасного українського поета Сергія Пантюка, — і дитя знатиме, як себе поводити з кожним із цих кумедних гостей.

Книга отримала позитивну оцінку Міністерства освіти і науки України та «схвалена для використання у загальноосвітніх навчальних закладах» (наказ № 1-4/18-Г-167 від 14.05.2010 р.)

 

 

 

11.   Андрусяк І. Хто боїться Зайчиків : повість-гра : для молод. та серед. шк. віку / І. Андрусяк ; худож. У. Мельникова. – К. : Грані-Т, 2010. – 72 с. : іл. - (Золотий лелека).

 

Ця книжка – не просто собі казка і не звичайна собі повість, а передовсім – цікавуща гра для всієї сім’ї! Познайомившись із кумедною родиною Дибайлів, ви швидко виявите, що маєте з нею дуже багато спільного – бо ж, як відомо, всі щасливі родини схожі одна на одну. А відтак, бавлячись «у Дибайлів» зі своїм маленям, ви неодмінно збагнете, що в цій грі – у цій книжці! – все дуже легко змінюється, причому так, як ви того забажаєте. Можливо, навіть змінюється саме життя – разом із вами…

А все тому, що цю повість-гру придумав, бавлячись зі своїми «малявками», колись «страшенно дорослий» письменник Іван Андрусяк – і в результаті «здитинів» настільки, що здобув за неї першу премію конкурсу «Золотий лелека» в номінації «твори для дошкільнят і молодших школярів».

 

12.       Іван Андрусяк .Сорокопуди, або Як Ліза і Стефа втекли з дому/ іл..О,Мазур.- Л.: В- цтво «Старого лева», 2009.- 137с.іл.-

 

Четверта книжка з серії «Обережно: дівчатка!». Де може бути краще, як у бабусь на селі! Чого б не забажав – пиріжків чи вареників – бабусі відразу поспішають виконати. Від такого райського життя стає страшенно... нудно. От Ліза з меншою сестричкою Стефою і вирішують піти з дому – подалі від бабусячої опіки, на пошуки справжніх пригод...

 

13.   Олександр Гаврош. Пригоди тричі славного розбійника Пинті. / Ілюстр. М.Паленка.- Львів: В-цтво «Старого лева», 2008.- 279 с.- (Серія «Українська сила»).

 

«Українська сила» – це серія захоплюючих і веселих книг про легендарних українців, сильних духом і тілом богатирів, героїв, силачів і навіть... розбійників – якщо вони такі благородні, оспівані у легендах і казках справедливі опришки, як тричі славний Григір Пинтя.»

Іншими словами, якщо коротко – це історія про українського Робіна Гуда. Історія, написана дійсно весело, розумно – і просто дуже цікаво. Історія, яка читається буквально за один вечір – і після останніх слів якої одразу шкодуєш, що книжка вже скінчилася. Історія, якої, гадаю, дуже не вистачало нашим дітям – бо тоді б вони точно гралися не в того самого Робіна Гуда, а – в Пинтю...

Для дітей середнього шкільного віку.

Цю книгу надруковано на екологічно чистому книжковому папері, що зменшує контрастність сприйняття тексту і спеціально призначений для друку дитячих видань.

 

14.       Шевченки Наталія та Олександр.  Усе в шоколаді.- К.: Грані-Т, 2008.- 168с.(Серія «Дивний детектив»- 08»)

Новорічні та Різдвяні свята – улюблений час дітлахів та… зловмисників. Адже люди стають добрішими, довірливішими, менш уважними та підозрілими, а грабіжники раді з цього скористатись.

Але Команда Мрії завжди на сторожі і швидше за міліцію розкриє будь-яку справу: чи то крадіжку в місцевому історичному музеї, чи то зникнення директора кондитерської фабрики.

Знайомтеся з новими пригодами «мрійників», і ви теж не будете сумувати зимовими вечорами.

 

15.       Горова Л.В. Відчинилося життя: Зб. пісень для дітей .- 2-ге вид.. стер.- Т.: джура. 2007.-  112 с.: іл. 

До збірки увійшли авторські пісні для дітей відомої співачки. Заслуженої артистки України. Члена національної Спілки композиторів України Лесі Горової.

 

16.       Баррі Д. Пітер Пен/ пер. З англ.. мови наталі Трохим; Іл..О.Левковської.-  Л.: В- цтво «Старого лева», 2007.- 330 с., іл..- (Сер. «Дивовижні світи»)

 

Пітер Пен – ватажок загублених хлопчиків, улюбленець фей і смертельний ворог капітана Гака – назавжди залишиться дитиною, щоб одного разу відкрити для вас незвичайний острів Небувалію.

 

17.       Кокотюха, А. Таємниця козацького скарбу : пригод. детектив / А. Кокотюха ; ілюстр. А. Василенка. – К. : А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га, 2010. – 223 с. : ілюстр.

 

Перед тобою, любий читачу, справжній детектив, у якому беруть участь твої ровесники — тямущий Данько і спортивний Богдан, дівчинка Галка з навіженим страусом на прізвисько Футбол, кілька дорослих вуркаганів, а також непривітна ватага на чолі з Льонькою Гайдамакою... Йдеться, звичайно ж, про козацький скарб — бочку золотих монет і золоту козацьку булаву. Понад три століття ведуться пошуки цього безцінного скарбу, і лише в наші дні двоє школярів під час літніх канікул випадково наближаються до розгадки таємниці... Пан чи пропав, втікати чи залишатися, жити чи вмерти — ось такі непрості дорослі запитання постають перед відважними школярами...

18.Джонс Д. Мандрівний замок Хаула.


Зла відьма перетворює Софі на старезну бабусю. Дівчина потрапляє в таємничий замок чарівника Хаула і укладає угоду з вогняним демоном, завдяки якому i рухається замок. На шляху до звільнення від закляття Софі доведеться розгадати багато загадок та побороти численні перешкоди...

 

19.       Бойє Кірстен  Скогландія / пер.з нім. Олекси Логвиненка.- Вінниця: теза, 2008.- 444с.: іл..

 

Як на зло, нерішуча Ярвен виходить у другий тур кастингу. Остаточне рішення щодо головної ролі у фільмі має бути прийнято в Скоґландії. Але там на Ярвен чекає несподіванка: невдовзі дівчинка дізнається, що вона є пішаком у карколомному плані.

Чи вдасться Ярвен допомогти принцесі Малені та її другові Йоасу зруйнувати таємну змову? І що на них чекає: життя чи смерть?

 

20.       Юрко Ґудзь . Барикади на хресті. Поема. НЕ-МИ. Книга видінь і щезнень. ІСИХІЯ. Книга щастя. (Серія «Українська реконкіста»). – Тернопіль: Джура, 2009.- 248 с.

 

 

21.       Гуменюк Надія. Таємниця княжої гори. - К.: Грані – Т, 2009.- 192 с., іл..(серія «Золотий лелека»)

 

Де захований скарб давнього роду Добровитів? Хто керує Даниловими снами? Чому Дужичів переслідує банда Чорного Каракурта? Хто тероризує жителів Спасівки? Як розплутати павутиння Людини-Павука? Підземелля Княжої гори приховує безліч таємниць…

Несподівані пастки, небезпечні злочинці, справжня дружба, відвага і кмітливість – про це читайте у книзі Надії Гуменюк – переможця конкурсу на найкращі твори для дітей «Золотий лелека».

 

22.Галина Малик. Злочинці з паралельного світу.- Вінниця: Теза, 2008.- 220 с.: іл.

 

Знайти батьків – ось мрія усього Хронічного дитинства. Знайти батьків, хай би де вони не були – навіть у Чорнобильській зоні. Знайти батьків крізь знайомство з друзями – псом Рексом і круком Гаєм, крізь втрату приятельки вівчарки Доллі, крізь зраду кота Рати, крізь розчарування, крізь життя упроголодь, крізь переслідування Ацетонової банди…

Словом, ти ладен стерпіти усе, доки шукаєш батьків…

23.       Олекса Росич. Джовані Трапатоні.- Видавництво Старого лева, 2010.- 370 с.,(серія «Дивовижні світи»)

Колись давно жив на світі злий чаклун, і так багато злих діянь він скоїв за життя, що коли настав час помирати, великий страх обійняв його. І щоб уникнути Божого суду, чаклун перетворив себе на чорного ворона. За допомогою чарівного ґудзика кожні триста років він продовжує своє життя ще на три століття. Аж ось раптом чарівний ґудзик десь загубився — і весь воронячий світ примушено до пошуків. Зло має велику силу. Та ще більшу силу має справжнє кохання — єдине, що може те зло подолати...

 

24.       Анна Багряна. Анна Багряна про Марію Заньковецьку, Олену Телігу, Вангу, Марію Приймаченко, Славу Стецько : оповідання для дітей молодшого та середнього шкільного віку. Грані-Т, 2010. — 96 с. — (Серія: Життя видатних дітей).

 

Щоби стати відомою особистістю, слід сумлінно розвивати свій талант та рішучу волю вже у юному віці. Підтвердженням цього є розповіді письменниці Анни Багряної про дитинство Марії Заньковецької – талановитої української актриси; Олени Теліги – визначної української поетеси та громадської діячки, яка трагічно загинула від рук фашистів; Ванги – відомої в цілому світі провидиці та цілительки; Марії Приймаченко – художниці, народної майстрині «наївного мистецтва»; Слави Стецько – непересічної політичної діячки ХХ ст. Цих п’ятьох видатних жінок об’єднували любов до рідної землі й природи та непереборне прагнення досягти своєї мети.

 

25  Леся Воронина .Про Брюса Лі, Махатиму Ганді, Жорж Санд, Фрідеріка Шопена, Івана Миколайчика: оповідання / Леся Воронина.- К.: грані – Т, 2010.- 128 с., іл..(Серія Життя видатних дітей)

 

Видатна дитяча письменниця вибрала свою «п’ятірку» улюблених героїв, дитинство яких залишається для неї таємничим і навіть оповитим романтичним серпанком.

Француженка Жорж Санд, поляк Фредерік Шопен, індієць Махатма Ганді, китаєць Лі Суй Лунґ (більше відомий як Брюс Лі), українець Іван Миколайчук – усі вони в дитинстві мали чудові «з’яви», після яких утвердились у тому, ким і яким треба бути.

 

26.Рутківський Володимир.Джури козака Швайки.Роман.1-ша книга трилогії «Джури».[ Мал.. М.Паленка], - К.: А- БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2007.- 432 с.: іл.

 

Усі ми знаємо імена Северина Наливайка, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи. А ким були найперші козаки? Звідкіля вони взялися? На ці запитання ти знайдеш відповідь у новому гостро сюжетному історичному романі Володимира Рутківського — одного з найблискучіших сучасних українських дитячих письменників. Його дивовижні герої — Грицик та малий волхв Санько, юний богатир Демко Дурна Сила, його мама-велетка, невломий козак Швайка зі своїм вірним вовком Барвінком та їхні численні друзі — з честю виходять із найскладніших ситуацій. А небезпека чигає на кожному кроці, а надто, коли ти зважився підняти шаблю на могутню татарську орду, а за твоєю спиною — майже нікого…

 

27. Рутківський Володимир.Джури - характерники.Роман.2 -га книга трилогії «Джури».[ Мал.. М.Паленка], - К.: А- БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2009.- 448 с.: іл.

 

«Джури-характерники» — друга книга захоплюючої історичної трилогії провідного сучасного українського письменника Володимира Рутківського. У новому гостро-сюжетному романі читачі зустрінуться зі своїми улюбленими героями з попереднього роману «Джури козака Швайки» — юним характерником Саньком та його вірним другом Грициком. Хлопці підросли, змужніли, і тепер нарівні з дорослими козаками беруть участь у військових виправах. У романі з’являється ще один відчайдушний герой — маленький характерник Телесик зі своєю дитячою ватагою. А небезпека й надалі чигає на кожному кроці...

 

28.  Рутківський Володимир.Джури  і підводний човен - .Роман.Заключна частина  трилогії «Джури».[ Мал.. М.Паленка], - К.: А- БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2010.- 400 с.: іл.


«Джури і підводний човен» — заключна книга захоплюючої історичної трилогії «Джури».

У цьому романі Володимир Рутківський знову постає блискучим оповідачем і чарівником слова.

На тебе, любий читачу, чекають неймовірні пригоди, шалені звитяги і нові відкриття. Разом з героями роману ти оборонятимеш Київ, перепливеш неприступні дніпровські пороги, розвідаєш таємниці підземної Хортиці, штурмуватимеш Очаківську фортецю. Ти також дізнаєшся, як Санько допоміг Грицикові стати непереможним воїном-характерником, чому Демко Дурна Сила знову змінив своє прізвисько, і як Телесикові з Чорториєм вдалося винайти підводний човен і перепливти на ньому Чорне море. А небезпеки…На те вони й небезпеки, аби їх долати.

 

29. Мирослав Петрів.Скарб Ярослава. Гостросюжетна пригодницька повість. - Тернопіль : Джура, 2003.-  148 с. 

 

Динамічний сюжет, драматичні пригоди, несподівані повороти долі персонажів – усі ці ознаки детективного жанру притаманні даній повісті. Разом з тим, перед читачем зримо постає новітня історія України, нелегкі часи державотворення.

Усі колізії твору розгортаються навколо майже неймовірної події – знахідки бібліотеки Ярослава Мудрого.

Дія відбувається у Ванкувері – Львові – Києві.

Для широкого кола читачів.

 

30. Воронина Леся.Суперагент ООО. Таємниця золотого кенгуру. Дитячий детектив: - 3 –тє вид., переробл. і доп. – Вінниця, ПП «Видавництво т»Тезис»; «Соняшник», 2004. - 192 с.: іл.

 

До нової книжки Лесі Ворониної увійшли детективні повісті: «У пащі крокодила», «Пастка у підземеллі», «Таємниця підводного міста», «У залізних нетрях» і «Таємниця золотого кенгуру». Герой цих повістей — нездоланний Суперагент 000 Гриць Мамай — розплутує найзагадковіші злочини, перемагає найпідступніших ворогів і рятує світ від неминучої загибелі, викривши міжнародну терористку бабусю-ніндзя.

Книжка зацікавить не лише дітей, а й їхніх батьків, бабусь та дідусів, адже вона сповнена блискучого гумору та іронії.

Рекомендована шкільною програмою для читання в молодшій школі.

 

Книги подаровані гостями бібліотеки.

 
Дитяча бібліотека ХХІ ст. це...