Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Шукаємо у нас
Сайт "Чомучка"
 
Лічильник
Користувачі : 619
Зміст : 266
Посилання : 78
Переглянути хіти змісту : 3783248
На даний момент 9 гостей на сайті
Головна Віртуальна школа Відомі музиканти:Берджих Сметана

Відомі музиканти:Берджих Сметана

Берджих Сметана

Біографія

Народився у Літомишлі. Вже в п'ять років грав на скрипці. Після закінчення початкової школи дочасно поступив на навчання до гімназії в Плзні. Проте навчатися тут не мав бажання, оскільки захоплювався музикою. По закінченні навчання переїжджає в Прагу, де стає вчителем музики. В цей час починає писати музику. Мав хороші музичні задатки.

З 1848 створює свою музичну школу і одружується з Катериною Коларовою. Згодом має з нею 4 дочки (троє померли). У 1856—1861 роках живе у шведському місті Ґетеборґ, де продовжує творити музику. Повернувся до Чехії в 1859. В цей час помирає його перша дружина. Під час перебування в Чехії часто відвідував Обржіст, де у 1860 році вдруге одружився з Барбарою («Betty») Фердінандовою; через рік повернувся до Швеції. Згодом претендував на вступ до Празької консерваторії, але не зміг цього здійснити через фінансові проблеми.

Проте успіх не забарився з операми «Брандербуржці в Богемії» (чеськ. Braniboři v Čechách) і «Продана наречена» (чеськ. Prodaná nevěsta). Згодом дістав премію за найліпшу чеську оперу (Брандербуржці в Богемії). Серйозний успіх прийшов з появою опери «Продана наречена». Дякуючи такому великому успіху він у 1866 став диригентом оркестру театру.

Літом 1874 перестав чути на праве вухо, а згодом і зовсім оглух. В червні 1875 переселяється до Праги і живе зі своєю наймолодшою (останньою) дочкою Софією. Глухота не перешкоджає композитору і далі творити музику.

Проте здоров'я Сметани постійно погіршувалось і 20 квітня 1884 його було перевезено до лікарні для душевнохворих у Празі.

Творчість  композитора

У1848р.- написав ряд пісень і маршів , які стали бойовими окликами тагочасних події. Це «Пісня свободи» для хору з фортепіано на слова Коллара- і сьгодні популярна національна пісня – марш студентського легіону Пражського університету «Марш національної гвардії» ,«Ликующая увертюра».
В ці роки Сметана захоплений ідеєю організації у Празі музично навчального закладу на чеські мові , на відмінну від інших закладів , де навчання проходило на чужій , німецікі мові. За допомогою Сметана звернувся до Ліста , який гарячо підтримав його. Ліст видав за кордоном «Шість характерних п*єс» Сметани , надавши йому цим велику матеріальну допомогу.
В 1849 р. відкрив особисту музичну школу , в які викладала і його дружина піаністка Катерина Сметана , також учениця Прокша . Школа Сметани на протязі багатьох років була центром концертної і просвітницької діяльності передових чеських музикантів. В цей період він написав польки:
«3 поетичні польки» «Нашим дівчатам» Весільні сцени» та інші.
У 1853 р. «Урочиста симфонія
У 1856 р. – через переслідування міліцією прогресивних діячів Сметана вимушений був емігрувати до Швеції. В цей період він пише ряд великих творів серед яких – симфонічні поеми.

 

 
Дитяча бібліотека ХХІ ст. це...