Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Шукаємо у нас
Сайт "Чомучка"
 
Лічильник
Користувачі : 619
Зміст : 266
Посилання : 78
Переглянути хіти змісту : 3783149
На даний момент 4 гостей на сайті
Головна Головна Про нас Тиждень дитячого читання -2012 у Володимирецькій ЦСПШБ

Тиждень дитячого читання -2012 у Володимирецькій ЦСПШБ

 

З давніх-давен люди помічали позитивний вплив читання на здоров'я і настрій людини. Книга має унікальну здібність – лікувати людський дух.

В Україні щороку в останній тиждень березня проходить Всеукраїнський тиждень дитячого та юнацького читання. Славні традиції проведення Тижня було започатковано ще в далекому 1944 році. У той непростий час, обпалений війною, велика увага приділялася дитячій книзі, яка несла слово дітям – майбутнім творцям, винахідникам, вченим.
Цьогоріч Всеукраїнський тиждень дитячого та юнацького читання під назвою «Хай Україна вся читає,бо книга нас усіх єднає!» має на меті популяризувати читання як традиційне ,так і в електронному форматі,активізувати інтерес до бібліотеки, як до інформаційного центру кожного населеного пункту.

Отож,традиційно зачинателем Тижня дитячого і юнацького читання у  Володимирецькій ЦСПШБ є районна бібліотека для дітей, яка на відкриття спробувала спільно зі своїми відвідувачами вирішити сучасну дилему: чи витіснить електронна книга відомі форми друкованого кодексу – книгу, журнал, газету? Над цим питанням міркували учасники експрес - диспуту «Книга.Електронна чи традиційна: дві суті», проведеного у відділі обслуговування учнів 5-9 класів.

В рамках Тижня  проведено презентацію книжкової виставки «Улюблені книги наших читачів» та огляд енциклопедичних видань «В чудесну країну знань» (відділ обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів).   А шкільні відділи провели рейди-огляди підручників «Як живеш підручнику?»

Майстер-клас від бібліотеки для дітей «Електронні книги у бібліотеці» дозволив дітям познайомитися та навчив користуватися  „живою”,віртуальною  книгою. За допомогою комп’ютера можна не лише читати текст літературного твору, переглядати ілюстрації, а й чути голоси персонажів, „оживляти” ілюстрації, грати у цікаві ігри.

Несподіваними роздумами  та міркуваннями затримав дитячу увагу  флешмоб «Про що я написав би книжку?». Врешті зрозумілим став факт, що кожен з учасників написав би книгу про проблему, яка наразі його найбільше хвилює: здоров'я, життєві труднощі та як їх подолати, виховання сили духу та емоційна витримка.

В березні літературний світ відзначав 185- річчя від дня народження Л.Глібова. З цього приводу бібліотека провела коментовані читання «Його байки  не старіють». Діти познайомилися з життєвим і творчим шляхом  славетного байкаря,  читали його байки «Вовк та Ягня», «Вовк і Кіт», «Щука», «Мірошник», «Ведмідь-пасічник» тощо та прийняли участь у розгадуванні кросворду.

Дитина приходить у цей світ, щоб пізнати його розмаїття – відчути, побачити, почути. Пізнання світу відбувається не тільки через книги. телевізор або комп’ютер, а також гортаючи сторінки  періодики. Вони доповнюють знання одержані з книг. Відділ 5-9 класів провів День періодики «Країна журналія» познайомив читачів з колом журналів та газет для дітей. А також ознайомив з правилами читання газет та журналів. Це допоможе їм обрати кращі зразки дитячої періодики для домашньої передплати.  А для читачів молодшого віку – літературно-пізнавальна мандрівка «Твої перші журнали».

Головним заходом  Тижня дитячого та юнацького читання  в районній бібліотеці для дітей були «Літературні посиденьки з Олексієм Городним» під гаслом «Україна читає дітям». Зустріч в літературно-мистецькій вітальні з талановитим літератором, поетом, публіцистом,журналістом,перекладачем стала для наших відвідувачів справжнім відкриттям багатогранної особистості Олексія Остаповича. Прозвучали чудові поезії, загадки, переклади відомих ще нашим батькам дитячих творів в виконанні автора. Він полонив аудиторію своєю щирістю, простотою та вмінням  спілкуватись з різновіковим слухачем. Цікаві розповіді про дитинство, юнацькі роки та передумови написання своїх багатьох творів залишили приємні враження від зустрічі в памяті її учасників. Насамкінець наш гість поділився своїми творчими задумами та планами на майбутнє,познайомився з літературними спробами юних читачів. Вони отримали короткі рецензії та поради для подальшої праці на творчій ниві. А решта  з цікавістю переглянули вистакву-калейдоскоп публікацій «Володимирецького вісника» за авторством О.Городного.

 

«Гарна бібліотека є книжковим відображенням всесвіту»- говорив відомий вчений бібліотекознавець М.Рубакін. Тож слід пам’ятати, що відкриваючи перед дитиною двері бібліотеки, ми  даруємо їй всесвіт. Тож про бібліотеку своєї мрії розповіла дітям  презентація «Світ бібліотек і ми у цьому світі».

Завершився Тиждень історичним екскурсом в минуле «Перша бібліотека на Русі» присвячений 975 -річчю від дня заснування Ярославом Мудрим першої бібліотеки Київської Русі.   Розповідь про славну пам’ятку архітектури, пам'ятку  минулого у стародавньому Києві - знаменитий архітектурний комплекс XI-XVIII сторіччя - Софію Київську . Його центральна споруда - Софійський собор, закладений у XI сторіччі за наказом Ярослава Мудрого на честь його перемоги над печенігами. Про Ярослава літописець повідомляє: "Ярослав же... любив книги і, багато їх переписувавши, поклав у церкві святої Софії, котру створив сам". Портрет князя, якого за прихильність до наук народ прозвав Мудрим, дивиться на нас із кам'яної стели, встановленої вдячними нащадками 1969 року у дворі заповідника навпроти Софійського собору. На камені вирізьблено слова з літопису, який звеличує князя за те, що той "сіяв у серцях людей книжні слова".

Цікавими заходами відзначились також Зеленівська ПШБ( літературні посиденьки «Поезіє, ти-сила чарівна»,гра-подорож «Навколо світу сторінками періодики», літературна гра «Твої улюблені казкові герої»), Великожолудська ПШБ (літературно-пізнавальна мандрівка «Твоя перша періодика», інтелект-гра «Найрозумніший читач», випуск тематичної стінгазети ), Балаховицька ПШБ (поетичний вечір «Мелодії віршів чудових»),Заболотівської ПШБ (екскурсії до бібліотеки, конкурс малюнків «Моя улюблена книга»),Маложолудська ПШБ (літературна вікторина «Чи знаєш ти казки?»,бліц-турнір «Читай-багато знай!»). В усіх бібліотечних закладах системи в рамках Тижня дитячого та юнацького читання відбулись посвяти першокласників у читачі та різножанрові книжкові огляди,виставки,бібліотечні заняття.

Сподіваємось, що Тиждень  дитячого та юнацького читання  2012  стане своєрідною акцією з популяризації надбань національної та світової культури , сприятиме поглибленню і розширенню читацьких інтересів, вихованню інформаційної культури та поєднанню класичного читання  новітніми технологіями .

Людмила Босик ,

заступник директора Володимирецької ЦСПШБ по роботі з дітьми.

 

 

 
Дитяча бібліотека ХХІ ст. це...