Різдво: звичаї,рецепти пісних та святкових страв .
Кутя:
Кожен складник куті — це символ. Наприклад, зерно означає силу та здоров'я, cмак — багатство і добробут, горіх — дружбу і любов у родині, а вино — то кров Господня.
1. Кутя з перловки (традиційна)
Перловку добре промити, залити холодною водою і поставити на півгодини, щоб набухнула. Потім відціджуєте, заливаєте окропом і годину варите на невеликому вогні. У готову кашу додаєте розтертий у макітрі (або у дерев'яній ступці) мак, розмочені родзинки і курагу, мелені м'ясорубкою горіхи. Все заливаєте виноградним соком, додаєте по ложці меду та церковного вина "Кагор".
2. Монастирська кутя
Відварити
3. Кутя з рису
1 склянка рису,
З рису зварити на воді звичайну розсипчасту пісну рідку кашу, охолодити, підсолодити до смаку. Краще використовувати мед, але частину його можна замінити і цукром. Окремо розтерти мак і додати до каші. Якщо каша густа, її треба розбавити охолодженою кип’яченою водою. Насамкінець додати ядра волоських горіхів і родзинки, які слід ретельно вимити, залити окропом до м’якості. Готова кутя має бути соковитою, рисові зерна - цілими.
Рецепт Різдвяного Пуншу
Продукти:
350 мл рому, 2 чайних ложки чорного чаю, 4 столових ложки меду, 2 столових ложки імбирного сиропу, 2 столових ложки цукрового піску.
Як готувати:
Заварити чай у 750 мл окропу і залишити на три хвилини. Пропустити настойку через ситечко. Розігріти в каструлі чай з медом, імбирним сиропом та ромом.
Оформлення:
Висипати на тарілку гіркою цукровий пісок. Злегка змочити вінця бокалів водою та занурити їх до цукрового піску.
Подавати гарячим!!!
У Святвечір під стіл кладуть сіно, "щоб худоба та вівці водилися" (щоб був в хаті добробут). Стіл посипають зерном, потім застилають білою скатертиною, а на кожний кут кладуть часник. Кажуть, він оберігає від злої сили та хвороб. Перед вечерею запалюють свічку за померлих і читають "Отче наш".
У Святвечір на столі, за традицією, мають бути 12 пісних страв з усіх плодів городу й саду, на честь 12 апостолів.
Всі страви мають бути пісні: без м'яса, молока, яєць та жиру. Тільки на олії.
Наприклад:
1. голубці зі пшоном
2. заливна риба
3. вінегрет
4. салат із квашеної чи свіжої капусти
5. тушкована капуста з грибами
6. картопля або каша
7. квасоля
8. вареники з капустою, грибами, картоплею, вишнею, маком та грушками
9. грибна і рибна юшка
10. гриби з цибулею
11. Узвар
12. Кутя
Пропоновані рецепти різдвяних страв:
Узвар
Другою стравою після куті на Буковині вважають густий узвар із сушениці - з груш, яблук, слив. Дехто додає чорноплідну горобину, малину, вишні. Насипаєте у каструлю всі вказані інгредієнти, насипаєте цукор і варите до густого кольору. Потім його потрібно остудити
Риба з грибами
З почищеної і вимитої риби вийняти кістки, порізати її на шматки, змішати з нарізаною вареною картоплею, посіченими вареними грибами і злегка обсмаженою ріпчастою цибулею, покласти в каструлю, додати маслини і перець, залити грибним відваром, тушкувати на помірному вогні, посипати сухарями і поставити для запікання в духовку на 15-20 хвилин.
Голубці з печерицями
Гриби вимити, дрібно нарізати і пасерувати на олії. Моркву вимити, почистити і натерти на тертці. Посічену цибулю пасерувати з морквою на олії протягом 2 хвилин. Рис замочити на 2 години, заливши окропом. Вимішати пасеровані гриби, овочі і рис, посолити до смаку. Викладаючи приготовлений фарш на капустяні листки, сформувати голубці. Покласти їх у каструлю, залити підсоленим окропом і тушкувати під покришкою приблизно 30 хвилин.
Пампушки
Для начинки: мак, розтертий з цукром, або пелюстки троянди, перетерті з цукром, або вишневе варення.
Борошно пересіяти, дріжджі розчинити у молоці. Маргарин розтерти з цукром, ванільним цукром, цедрою лимона, додавати по одному жовтку і розтирати до утворення однорідної маси. Розчинені дріжджі влити до маси, додати тепле молоко, коньяк, всипати борошно і замісити пухке тісто. Накрити, щоб підійшло, перемісити. Дати ще раз підійти, тоді частину викласти на посипану борошном дошку, розкачати корж завтовшки
Яблука, фаршировані оселедцем
На 10 порцій: 5 кисло-солодких яблук середнього розміру.
Фарш:
Яблука вимити, розрізати навпіл, вийняти зернята і ложкою обережно вибрати м’якоть, залишаючи стінки завтовшки 3-